petek, 19. november 2010

Prestižna nagrada za vadbeni meč

Maarten Kamphuis, nizozemski mečevalec, je za svoj vadbeni meč prejel nizozemsko državno nagrado za inovativnost v športu.

Svoj izum je mednarodni skupnosti, ki se ukvarja z zgodovinskimi evropskimi borilnimi veščinami, predstavil na srečanju HEMAC v Dijonu maja 2010.

Rezultate sistematičnih raziskav obstoječih vadbenih mečev (lesenih, plastičnih, penastih itn) je primerjal z lastnostmi jeklenega meča in se odločil svoje delo usmeriti v čimboljši presek realističnega rezila in varnega rezila.

To mu je uspelo z jeklenim rezilom, ki je na svojem šibkem delu po robovih obdano z gumo. Na ta način vadba ohrani svojo hitrost in natančnost, varnost je pa še zmeraj na visoki ravni.

Poleg tega sistem umikanja rezila v ročaj omogoča zelo varne, a hkrati natančne in realistične postopke pri vadbi mečevanja.

Prestižna nagrada bo vsekakor v pomoč pri preboju izdelka na tržišče. To je za našo skupnost zelo dobra novica, saj ne gre le za promocijo naše dejavnosti, marveč imamo na dosegu roke tudi orodje za izboljšanje naše veščine.

Nagrado podeljuje InnoSportNL, ki deluje od 2006. Nastal je na pobudo Nizozemske organizacije za aplikativne znanstvene raziskave (TNO) in Nizozemskega olimpijskega komiteja*Nizozemske športne zveze (NOC*NSF). Gre za državni center športnih inovacij, ki ga financira Ministrstvo za zdravje, socialo in šport.

(vir)

2 komentarja:

  1. Odlično! Res je navdušujoče videti, kako nam moderno znanje in pristopi pomagajo približati se stoletja starim veščinam. Upam, da se bo podoben napredek zgodil tudi na drugih področjih kot je na primer zaščita rok in prstov.

    OdgovoriIzbriši
  2. Super!

    Takvo nešto sam ja već skicirao na papiru, a odlična stvar kod ovog dizajna je npr iduće:

    Može se staviti senzor za pritisak ispod gume, kalibrirati ga na željeni kg/cm^2, i dobije se oprema za računalno bodovanje. :)

    OdgovoriIzbriši