četrtek, 12. maj 2011

10. srečanje HEMAC v Dijonu

Poslušam

Prejšnji konec tedna se je Dijon moral pripraviti na šok.
Ne le, da ulice izginjajo in se pojavljajo zaradi gradnje tramvajskih prog- lepo glavno mesto Burgundije se je znašlo pred pravo invazijo. Mečev, sulic, ščitov in rjovečih množic.


Okoli 300 raziskovalcev, inštruktorjev, vadečih in
podpirajočih zgodovinske evropske borilne veščine je zasedlo univerzitetni kampus za polne štiri dni predavanj, prikazov, delavnic in Čiste Kulskosti.


Fabrice Cognot, učenjak in član HEMAC, je organiziral vsako srečanj HEMAC v Dijonu, vse od leta 2002. Sicer ne povsem sam (čeprav ima mogočne roke), temveč kot del stroja, ki se imenuje De Taille et D'Estoc (ali DTE). DTE je lokalna skupina, ki združuje visoko motivirane, predane in učinkovite posameznike, čigar širokogrudnost in gostoljubnost sta že legendarni.

Od vsega začetka nudi srečanje HEMAC v Dijonu možnost vsem zainteresiranim, da izvejo več o zgodovinskih evropskih borilnih veščinah in njihovem zgodovinskem ter kulturnem ozadju. Možnost, da izmenjajo in delijo znanje ter izkušnje, sodelujejo v turnirjih ali prostih bojih ter spoznajo istomišljenike iz vseh koncev Evrope in dlje.

V štirih dnem smo se lahko udeležili številnih zanimivih, usmerjenih in izvrstnih delavnic. Izbirali smo izmed okoli tridesetih delavnic, ki so pokrivale širok razpon tem. Te so zadevale raznovrstne sloge in orožja iz različnih zgodovinskih obdobij. Tako začetniki kot tudi naprednejši so lahko izpopolnjevali svoje veščine in spoznali številne interpretacije in pristope k vadbi.

Glede na velike raziskovalne in znanstvene zmogljivosti vaditeljev in raziskovalcev v HEMAC, so bila v srečanje vključena tudi predavanja. Slušatelji smo veliko izvedeli o razvoju lige HEMA, varni in učinkoviti vadbi, eksperimentalnih pristopih k bojevanju v oklepu in o pravilih treh francoskih mečevalskih cehov iz 16. stol.

Še več, uživali smo v izjemnih prikazih bojevanja z velikim ščitom 13. stol., srednjeveške veščine jezdenja in bojevanja na konju ter grških olimpijskih športov.



Na turnirjih smo bili priče dobremu bojevanju. Federschwert turnir je uporabljal zgodovinska frankobelgijska pravila in je bil zelo odmeven. Nakazal je pot, ki jo bodo za svoje izpopolnjevanje morda ubrali sodniki turnirjev.

Nylon turnirja se je udeležilo okoli 60 tekmovalcev, turnir v bojevanju z rapirjem pa je zaradi svojih dinamičnih in privlačnih bojev navdušil številne gledalce.


Pika na i je bilo večerno dogajanje.
Kljub temu, da vseh udeležencev naenkrat ni zmogel gostiti noben bar, gostilna, pub ali restavracija, so se organizatorji zelo potrudili in uredili nekaj znanih lokacij.
Tam so uredili tudi nekaj popusta na pijačo!

Prvi večer sem se s prijatelji od daleč družil v pubu Le Cappuccino, ki nam je zelo znan iz zgodnjih let "Dijona", kot se srečanju reče po domače.

Naslednji večer sem se zabaval na HEMAC glasbenem spektaklu v taverni L'Antre II Mondes, kjer sem užival v izvrstnih pogovorih ob dobrem pivu Mandubienne.

Sobotni večer je bil priča slavnostni večerji. Vsi so se lepo uredili in preživeli nepozabni večer na edini lokaciji v Dijonu, ki nas je lahko vse gostila, Restaurant Universitaire Maret.

Fabrice in DTE so ustvarili čudovito vzdušje, ki pa smo ga vsi prisotni še razvijali visoko pod strop.

Zadnji večer srečanja so mnogi že zapuščali Dijon. Tapravi (veseljaki, ki jim naslednje jutro ni bilo treba voziti) so šli na "manjši koncert sodobne glasbe, ki temelji na metalu in dudah", kot se je nekomu zapisalo.

Vožnja domov je bila priložnost za umirjanje.
Gallyazel, umetnica iz Dijona z dobrim očesom za estetiko, je kasneje objavila strip, ki nas je razveselil. Sploh, ker je zadela pri številnih prisotno občutje Dneva Potem.

Za nekoga, ki se je udeležil prvega "Dijona", je deseta obletnica nič manj kot simbol notranjega ognja. Biti del neverjetnega gibanja, izredne skupnosti in izpolnjujočega življenjskega sloga, ki temelji na izraženih vrednotah, medsebojnem spoštovanju, prijateljstvu in tovarištvu, vztrajnosti in zabavi mi je v resnično in globoko čast ter zadovoljstvo.


La Belle Epoque.


2 komentarja:

  1. Mislim, da tale prispevek odlično osvetli vse "highlights" letošnjega Dijona in prikliče veliko lepih spominov! Upam, da se bo tradicija povezovanja mečevalcev še naprej krepila. :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Roman itak vedno piše odlične jedrnate prispevke :)

    OdgovoriIzbriši