torek, 8. junij 2010

Izobraževanje za vaditelje- Vadba, preventiva in samopomoč


V Academii artis dimicatoriae veliko pozornost namenjamo učinkoviti, varni in strokovni vadbi, zato smo izoblikovali posebni program izobraževanja za vaditelje.
Ta program vaditelje seznanja z veščinami, ki so nujne za uspešno vodenje skupin pri vadbi: pedagogiko, retoriko, etiko, poznavanjem anatomije, biomehanike in psihofizičnega ustroja ter organizacijo.

Izobraževanje poteka enkrat mesečno v obliki celodnevne delavnice, ki jo vodijo priznani strokovnjaki s svojega področja.


V maju 2010 smo izvedli delavnico z naslovom Vadba, preventiva in samopomoč, ki sta jo vodila Suzana in Gregor Vučajnk.

Vaditelj nosi odgovornost za pravilno in varno vadbo vseh vadečih v svoji skupini. Poleg tega naj bi bil na voljo za osnovne informacije o izboljšanju telesnih zmogljivosti, preventivi in samopomoči.

S tem izhodiščem smo se seznanili z osnovami anatomije in delovanja telesa s posebnim poudarkom na večjih sklepih, mišičnih skupinah in vezeh. Udeleženci smo spoznavali sestavo sklepov, namen in delovanje mišičnih skupin ter vezi, vlogo in naloge posameznih sklopov pri biomehaniki in načine, kako izboljšati te zmogljivosti.

Posebno pozornost smo namenili poškodbam, izpostavili smo najpogostejše, ugotovili in definirali njihove simptome in vzroke, spoznali preventivne ukrepe in se seznanili s koraki zdravljenja.
Sodoben način življenja ni naklonjen pravilni drži telesa. Zato moramo vsakodnevno skrbeti zanjo, pri čemer sta vodji delavnice priskočila na pomoč. Poleg vaj smo udeleženci prejeli še veliko izhodišč o pomembnosti sprostitve in masaže.

Zadnji del smo posvetili pravilni prehrani. Podrobneje smo razčlenili sestavo hranil, vlogo in namen vseh elementov in posledice različnih načinov prehranjevanja. Seznanili smo se z nekaterimi miti o prehranjevanju in okoliščinah, ki so se v zadnjih letih zelo spremenile.

Vodji delavnice sta svoje bogato znanje in izkušnje priredila za potrebe vadbe borilnih veščin, tako smo udeleženci prejeli veliko informacij v namenski in uporabni obliki.

»Glede lastne vadbe mi je marsikaj postalo jasno- še danes preizkusim!«

»Pri vadbi s skupino imam vedno v mislih varnost za vse vadeče. Z danes pridobljenim znanjem sem ta občutek odgovornosti še poglobil, kar zelo dobro vpliva na mojo samozavest.«


Gregor Vučajnk
ima več kot 20letne izkušnje pri športni vadbi in tekmovanjih. V gimnastiki je bil član državne reprezentance pionirjev, državne reprezentance mladincev, državni prvak na drogu in preskoku, dvakratni državni prvak v akrobatiki, državni prvak na mali ponjavi. V atletiki je bil v panogi skoka ob palici član državnih reprezentanc pionirjev, mlajših in starejših mladincev ter član državne reprezentance v svoji panogi; osvojil je naslove državnega prvaka pionirjev, mlajših in starejših mladincev ter na evropskem pokalu zasedel 4., 3. in 2. mesto (vsako leto je izboljševal uvrstitev).
Poleg tega se je izobraževal na Fakulteti za šport. Danes je poslovnež na področju tehnoloških inovacij.

Suzana Vučajnk
je diplomirana fizioterapevtka, certificirana inštruktorica nordijske hoje, wellness svetovalka in aktivna izvajalka CINDI programa. Svoje bogate izkušnje dela z ljudmi (pacienti in rekreativci) nabira pri opravljanju dejavnosti v zdravstvenih ustanovah, kot tudi skupinah, ki jih sama vodi.
Zaposlena je v Bolnici dr. Petra Držaja v Ljubljani.

Ni komentarjev:

Objavite komentar