ponedeljek, 14. junij 2010

Izobraževanje za vaditelje- Pedagogika za tele... mečevalce


V Academii artis dimicatoriae veliko pozornost namenjamo učinkoviti, varni in strokovni vadbi, zato smo izoblikovali posebni program izobraževanja za vaditelje.

Ta program vaditelje seznanja z veščinami, ki so nujne za uspešno vodenje skupin pri vadbi: pedagogiko, retoriko, etiko, poznavanjem anatomije, biomehanike in psihofizičnega ustroja ter organizacijo.

Izobraževanje poteka enkrat mesečno v obliki celodnevne delavnice, ki jo vodijo priznani strokovnjaki s svojega področja.


Aprila 2010 smo izvedli delavnico z naslovom Pedagogika za tele… mečevalce, ki jo je vodila Nataša Gerželj.

Že na začetku smo ugotovili, da znanje mečevanja in sposobnost posredovanja znanja nista ista stvar. S tem izhodiščem smo dopoldanski del izobraževanja posvetili ugotavljanju in definiranju temeljnih pojmov: učni tipi in njihove značilnosti, »levomožganci« in »desnomožganci« ter razlike med njimi, racionalizacija pri delu z odraslimi, pridobivanje pozornosti, dajanje navodil, razlaga nove snovi, pridobivanje povratne informacije in njen pomen, ponavljanje in preverjanje.

Teorijo smo spoznavali v povezavi z lastnimi značilnostmi in izkušnjami, kar je doprineslo k dobremu in sproščenemu vzdušju.


Popoldanski del je potekal v znamenju praktičnih nalog, igranju vlog in evalvaciji. Vodja delavnice je mojstrsko sestavila naloge in podala zelo natančne ocene ter jih jasno argumentirala.

Posebno pozornost je namenila veščinam vodenja skupin, razvijanju timskega vzdušja in predajanju etike celotne skupine.


»Zdaj bom lahko tisto, kar moja glava razume in roka obvlada, veliko lažje pojasnil nekomu, ki se prvič sreča s čudovito veščino mečevanja.«

»Prepričan sem, da lahko z danes pridobljenim znanjem v prihodnosti vadečim prihranim marsikatero začetniško frustracijo.«


Nataša Gerželj že devet let poučuje angleščino, zadnja tri leta tudi v tujini, kjer zaseda mesto v vodstveni strukturi (Assistant Director of Studies). Več kot šest let vodi izobraževalne delavnice, kjer poučuje učitelje; razpon delavnic sega od usmerjeno jezikoslovnih (anglistika) preko splošnih pedagoških do povsem prirejenih za specifične potrebe poučevanja.

Ni komentarjev:

Objavite komentar