četrtek, 25. april 2013

Mednarodno srečanje HEMA Celje 2013


Lanskoletno izjemno uspešno srečanje je organizatorje opogumilo, da so tudi letos pripravili mednarodno srečanje posameznikov, ki vadijo evropske zgodovinske borilne veščine (HEMA).  

Izraz hemaist je že ustaljena oznaka za tiste, ki vadijo, preučujejo in raziskujejo evropske zgodovinske borilne veščine (po angleškem izrazu Historical European Martial Arts).


Messer postaja priljubljeno orožje med hemaisti.
Lani se jih je v Celju zbralo petdeset, prišli pa so iz sedmih evropskih držav.
Dvodnevno srečanje je temeljilo na delavnicah, kjer je deset mednarodno priznanih vaditeljev svoje znanje in izkušnje prenašalo zbranim udeležencem. Na sporedu so bila različna orožja: dolgi meč, sablja, messer, bodalo, rapir in palica, bojevanje brez orožja pa tudi praktična delavnica o biomehaniki in prikaz gibanja v srednjeveškem oklepu.

Od jutra pa do poznega popoldneva je bil na voljo prostor za sparring ali prosto vadbo, kjer so udeleženci lahko med sabo povadili naučeno ali pa vaditelja pocukali za rokav za dodatno razlago.



Organizator letošnjega srečanja je Zveza društev za gojenje evropskih zgodovinskih borilnih veščin Slovenije, pripravili so zanimiv program delavnic in prikazov, za povrh pa organizirano vožnjo v Ljubljano na ogled razstave Vitez, dama in zmaj v Narodnem muzeju Slovenije.


Vaditelji so izkušeni mednarodni inštruktorji iz Slovenije, Avstrije, Nizozemske, Slovaške, Španije in Švice, poučevali bodo širok razpon borilnih veščin (ruvanje in rokoborbo, dolgi meč, messer, bojevanje v oklepu, meč in ščitek, bodalo, sabljo in rapir).
Posebno pozornost bodo udeleženci namenili tudi biomehaniki in telesni pripravljenosti (povezava na lanski trailer), kjer se bodo naučili, kako izvajati učinkovito in varno vadbo.


Dolgi meč še vedno kraljuje.
Tudi letos bo v sodobno opremljeni telovadnici dovolj priložnosti za prosto vadbo in boje, druženje pa se bo v soboto zvečer nadaljevalo s skupno svečano večerjo.

Udeleženci lahko izkoristijo cenovno ugodno možnost nastanitve v bližnjem dijaškem domu, kjer jim zjutraj postrežejo tudi z zajtrkom.





Za dobro voljo je vedno poskrbljeno.
Srečanje HEMA Celje je namenjeno tudi skupinam, ki se z evropskimi zgodovinskimi borilnimi veščinami ukvarjajo kot delom svojih prikazov žive zgodovine ali obujanja zgodovinskih obdobij. S širšim vpogledom v zgodovinsko bojevanje s posameznimi orožji in v oklepu lahko svojemu občinstvu ponudijo bolj intenzivno doživetje, od vaditeljev pa lahko dobijo premnoge nasvete za odličen prikaz bojevanja (nekateri vaditelji veljajo tudi kot izjemni reenactorji).


vse fotografije: Martin Fabian


spletna stran: www.hema-celje.si
kontakt: info@hema-celje.si






Ni komentarjev:

Objavite komentar