nedelja, 10. marec 2013

Ples z jeklom - delavnica rapirja z Robom Runacresom















Bojevanje z rapirjem je mnogokrat obremenjeno z "linijskim slogom" - mečevalca napadata in se branita vzdolž (namišljene) črte, ki ju povezuje, ne da bi pomislila kako bi s stranskim gibanjem lahko odprla boj.
Delavnica bo vpeljala nov pogled na krožno gibanje in poskrbela za dinamične pristope, ki mečevalcu širijo taktični razpon.

Prvi dan delavnice se bomo osredotočili na napadanje z rapirjem mimo nasprotnikove preže, pri čemer se bomo njegovo obrambo pretentali s pravilnimi koraki, fintami in izmikanjem.

Drugi dan delavnice bomo vpeljali še bodalo kot spremljajoče orožje in raziskali kako bojevanje z rapirjem in bodalom zahteva previdnejši pristop, ki se zanaša na taktiko in natančnost.

Zaželeno je, da udeleženci delavnice poznajo osnove mehanike bojevanja z rapirjem; zadostujejo tudi izkušnje iz drugih oblik bojevanja ali športa.


Rob Runacres
Rob Runacres je HEMA vaditelj iz Združenega kraljestva, ki se z vadbo rapirja ukvarja od leta 2008. Pred tem je vadil različne borilne veščine, med drugim športno sabljanje, prav tako se je ukvarjal s tekom.
Preden si je pogledal skozi prste in sprejel pisarniško službo, je delal kot arheolog s posebnim zanimanjem za renesančno vojskovanje.

Rob se strastno predaja bojevanju z rapirjem, pa tudi bojevanju z mečem po tradiciji bolonjske šole. 
Poučeval je na številnih delavnicah po Evropi, še posebej bojevanje z rapirjem in plaščem, rapirjem in bodalom ter mečem in bodalom.

Trenutno z burgundsko skupino De Taille et d'Estoc sodeluje pri prevajanju francoskih virov, med drugim L'espée de combat (Dancie, 1623) in Le Maistre D'Arme Liberal (Besnard, 1653). 
Rob je trdno prepričan,da so evropske zgodovinske borilne veščine sodobna borilna disciplina z zgodovinskimi koreninami in ne zgolj oživljanje bojevanja po določenih virih. Najbolj srečen je verjetno prav takrat, ko poučuje.

Januarja 2013 je Roba doletela čast, da je bil imenovan za častnega člana skupine De Taille et d'Estoc, na kar je zelo ponosen.

Maja 2013 je Academia artis dimicatoria posnela video, v katerem Rob predstavi svoj pogled na rapir in na bojevanje s tem čudovitim orožjem.
Video si lahko pogledate na naši YouTube strani.

Delavnico organizira Academia artis dimicatoriae in bo potekala 6. in 7. julija v Ljubljani
V primeru lepega vremena bomo na prostem, sicer v telovadnici (udeležence bomo pravočasno obvestili).

Za udeležence izven Ljubljane smo omogočili prenočevanje v hostlu Dijaškega doma Ivana Cankarja.


Obvezna oprema: zaščitna maska, rokavice, trda zaščita za prsi, jopič, suspenzor. Rapir, levoročno bodalo.
Če niste prepričani, da vaša oprema zadostuje, nam pišite.


Cena:
Delavnica: 40€ (dva dni), 30€ (en dan)
Prenočišče: 30€ (dve nočitvi; 5. in 6. julij)
Dodatna nočitev (7.julij): 15€
Prehrana ni vključena v ceno  delavnice.

Prijavite se lahko tukaj

Ni komentarjev:

Objavite komentar