sreda, 13. oktober 2010

V Encuentro Vizcaino de Esgrima Antigua


Španska organizacija AVIEA (Asociación Vizcaína de Esgrima Antigua) s sedežem v Bilbau vsako leto organizira srečanje navdušencev nad zgodovinskimi evropskimi borilnimi veščinami; letos že petič.

Že na začetku velja omeniti, da španske skupine svoje delovanje večinoma temeljijo na čudoviti iberski dediščini espade ropera in sistemu la verdadera destreza.
Kljub temu je že večje število skupin lepo sprejelo tudi nemško borilno dediščino v obliki Kunst des fechtens, ki jo intenzivno vključujejo v svoje vadbene programe.

Letošnje srečanje so organizatorji zastavili kot dvodnevni dogodek in v ta namen najeli zelo dobro opremljeno športno dvorano. Sledili so trendu tovrstnih dogodkov in del dvorane ogradili ter namenili izključno sparringu in borbam, česar so se mnogi radi poslužili.

Uradno se je srečanje pričelo v soboto dopoldan, čeprav smo se že v petek popoldan lahko srečevali v športnem kompleksu in malce že potrenirali. Srečanja so se udeležili številni člani španskih skupin; večinoma so se pripeljali s severne Španije (od Galicije do La Rioje).

Po ogrevanju, ki je nudilo mnogo dobrih informacij o vajah za ogrevanje pred vadbo in telesni razvoj, smo pričeli s prvim sklopom.
Marcus Koeblin in Sven Baumgarten iz nemške skupine Gladiatores sta udeležence seznanila z vajami za učenje veščine bojevanja z dolgim mečem. Skozi vaje v parih sta predstavila vse glavne principe in koncepte dolgega meča, hkrati pa opozarjala na čeri nepazljive vadbe in načine, kako jih prepoznati in se jim izogniti.
V uri in pol trajajoči delavnici sta pokrila osnove bojevanja z dolgim mečem po Liechtenauerjevi tradiciji.

Sledili sta ura in pol učenja bojevanja z bodalom, kot ga je v knjigi Gründliche Beschreibung der Freyen, Ritterlichen und Adelichen Kunst des Fechtens predstavil strasburški svobodni mečevalec Joachim Meyer (pozno 16. stol.).
Delavnico sem vodil Roman Vučajnk, zelo počaščen s prijaznim vabilom španskih kolegov. Delavnica je temeljila na spoznavanju Meyerjevih posebnih pogledov na bojevanje v najpoznejšem obdobju Kunst des fechtens, hkrati pa sem udeležence seznanjal s principi bojevanja z bodalom.

Delavnici z osnovami je sledila še delavnica z naprednejšimi tehnikami in poudarkom na taktiki bojevanja. Obdelali smo dober del Meyerjevega poglavja o bodalu ter se pri tem dobro zabavali.
Sledila je še nadaljevalna delavnica dolgega meča, ki sta jo vodila Sven in Marcus in postopke temeljila na že poprej obdelani snovi.

Nedeljsko dopoldne je bilo namenjeno bojem in sparringu, vendar sem zaradi interesa organiziral še dodatno delavnico boja brez orožja (ringen). Poleg tega je bilo veliko priložnosti za spoznavanje destreze in dobrih pogovorov.

Organizatorji so uspeli izvesti dodelano srečanje, pri čemer so mislili na vse logistične in administrativne potrebe. Za gostujoče vaditelje je bilo čudovito poskrbljeno - od prihoda do odhoda so za nas prijateljsko skrbeli, nam razkazali Bilbao (sončno vreme s približno 28. stopinjami je bil krasen dodatek), nas gurmansko razvajali in nas peljali "žurat po ibersko".
Encuentros so gotovo dogodki, ki se jih velja udeleževati še v prihodnje!

Nekaj utrinkov s srečanja

Ni komentarjev:

Objavite komentar