ponedeljek, 21. april 2014

HEMA oprema

Za varno izvajanje HEMA vaj, sploh naprednih, potrebujemo kvalitetno zaščitno opremo. 

V pomoč smo vam zatorej sestavili kratek prispevek o priporočljivi zaščiti, pa tudi taki, ki se ji je bolje izogniti.




MASKE


Prva stvar, ki jo potrebujete, je kvalitetna maska. Ta mora biti označena z 1600N. Čeprav oznaka sloni na zaščiti za vrat in ne sami mreži, mora biti po FIE standardih tudi mreža močnejša, kot je na maskah z oznako 350N. Večinoma uporabljamo PBT in Allstar maske, ki so se iskazale za trpežne in primerne. Mešane izkušnje smo imeli z Leon Paul maskami. 




Maska in lahke rokavice

ROKAVICE

Rokavice so odvisne tudi od tega, za kakšno orožje se boste odločili. Niso vse rokavice primerne za vsa orožja, niti za vse intenzivnosti vadbe. Spodaj je torej seznam rokavic po stopnji zaščite.


LAHKE ROKAVICE

Primerne za začetek z vsemi orožji in za rapir z zaprto košarico vseh stopenj. Več ali manj služijo temu, da orožje ne pusti površinskih prask po koži. Naj se dobro prilagajajo in ne bodo prevelike, tako da roka v njih ne pleše.





Jopič in srednje močne rokavice

SREDNJE MOČNE ROKAVICE

Primerne za nadzorovane vaje pri vseh orožjih, tudi pri višji intenziteti treninga. Še vedno niso primerne ta sparring z dolgim mečem, ob podkrepitvi mezinca so lahko primerne za sparring s sabljo. Takšne rokavice so v pravilu bazirane na Lacrosse rokavicah.
Jopič in močne rokavice

MOČNE ROKAVICE

Močne rokavice so namenjene primarno sparringu z dolgim mečem. Primerne so lahko tudi za sabljo, vendar zna biti velikost problem. Seveda so pa tudi najdražje.

Sparring Glove - trenutno rokavice, ki nudijo najboljšo zaščito. Priporočamo model z dvema prstoma, ki stane 150eur. Te rokavice se močno priporoča za sparring z dolgim mečem.

Absolute Force – rokavice, ki sicer nudijo zadovoljivo zaščito, a hudo omejujejo mobilnost. Ker je razlika med njihovo ceno in ceno Sparring Glove rokavic minimalna, priporočamo da se jih preskoči in kupi Sparring Glove rokavice.

Comfrot Fencing – aluminijaste, pet prste rokavice. Nudijo dobro zaščito, a so precej težke.

SPES prototip rokavic - rokavice, ki sicer dosti obljubljajo, a se jih še ne priporoča. Nekaj podrobnosti v sami sestavi je potrebno spremeniti, da bodo rokavice uporabne za sparring.

JOPIČI

Jopiči so do sedaj že postali precej standarizirani, tako da ni veliko izbire med modeli.

SPES AP jopič - najbolj vsestranski, široko uporabljan jopič. Primeren za vsa orožja. Obstaja tudi ojačana verzija, ki ima pokrito podlaht in komolec.

PBT jopič - PBT jopič z vstavljivimi plastičnimi vložki.


KOMOLCI & PODLAHT/ KOLENA & PIŠČAL

Za roke in noge imamo precej večjo izbiro, saj morajo komolce zašćititi tudi drugi športi – tako se lahko odpravimo v trgovino za hokej ali motocross in si tam pogledamo če je kaj primernega za nas. Imamo pa tudi par artiklov posebej za nas:

SPES zaščita za komolec in podlaht - prednost teh ščitnikov je, da zavarujejo roko okoli in okoli. Slabost je, da okoli manjših rok ne pašejo dobro in radi plešejo.

 

SPES zaščita za piščal ver. 2 - drugačen model SPES zaščite za piščal

Red Dragon zaščita za koleno in piščal - zaščita na piščal, ki bazira na motocross predlogi

Seveda vse opreme ne boste potrebovali naenkrat. Za osnovno delo z orožjem je sicer potrebna vsaj maska in lahke rokavice, medtem ko je za prosto borbo potrebno imeti precej več.  


(avtor: Alen Lovrič)


Ni komentarjev:

Objavite komentar