sreda, 26. oktober 2011

Torba za opremo


V zadregi, kako potrebno opremo prinesti na trening?
Kolikokrat se mi je pripetilo, da nisem natanko vedel, kako in kam umestiti dele opreme, da jo čim lažje prinesem na trening- sploh kadar nimam potuhe osebnega avtomobila in velikega prtljažnika, kamor lahko vse namečem?

Kaj kmalu po začetku ukvarjanja z evropskimi zgodovinskimi borilnimi veščinami se inventar opreme lahko precej namnoži.
Že samo osnovna oprema -zaščitna maska, rokavice, zaščita komolcev in kolen, zaščita prsi in vadbeni jopič- naredi lep kup.
Nato pa še dvoranska obuvala, vadbena oblačila in na koncu koncev še bidon.

Od interesov je nato odvisno še, s kakšnim vadbenim "rekvizitom" treniramo. Sam, recimo, treniram z dolgim mečem, bodalom, z zgodnjim rapirjem, sabljo in palico.

Odhod na vadbo je lahko pravi logistični podvig, ki ga lahko omilim s tem, da vzamemo res samo najnujnejše (kadar je na urniku dolgi meč, sablje ne jemljem s sabo).
Stvar se spet malce zaplete, ko se odpravljam na na celodnevni ali večdnevni seminar in se želim udeležiti delavnic z različnimi vrstami bojevanja.

Vsak se je skušal znajti po svoje in si pomagati s torbami, ki so narejene za različne dejavnosti (najbolj izstopajo ribiške, sabljaške, lovske in smučarske ter torbe za golf opremo). Nekateri smo si tudi pomagali s posebej narejenimi torbami, ki pa so le delno ustrezale vsem potrebam.

V začetku 2011 se je skupina posameznikov v Academii artis dimicatoriae (AAD) na čelu z Matejem Smrekarjem odločila oblikovati in izdelati torbo, ki bi nudila ustrezno rešitev pri prenašanju in shranjevanju opreme za vadbo evropskih zgodovinskih borilnih veščin.

Skupina je zbrala predloge in jih ubesedila kot:

- varno spraviti vse orožje in opremo; orožje mora biti fiksirano in se v torbi med prenašanjem ali prevozom ne sme premikati,
- torba mora nuditi dovolj zaščite shranjeni vsebini ne glede na vrsto prevoza (še posebej letalskega),
- vzdrževanje torbe mora biti enostavno,
- torbo se lahko enostavno zaklene,
- torba ne zavzame dovolj prostora, ko je vadeči ne potrebuje,
- s pravilno uporabo torba mora zdržati vrsto let,
- cena torbe mora biti sprejemljiva.


Osnovno obliko torbe že poznamo s tržišča športne opreme.
Torba meri cca 150 cm v dolžino, kar pomeni, da varno shrani tudi daljši dolgi meč (140cm).
Osnovna ploskev (dno) meri 35x25 cm in nudi dovolj prostora za masko in obutev, nato pa se po dolžini od sredine naprej oža v konico, ki meri cca 15x12cm.
Stranski ploskvi sta ojačani z namenom zaščite pri transportu in da se ne sesedata, kadar je nanju pripeto dodatno orožje.
Prostornina zadošča še za gambezon, in vso potrebno dodatno zaščito.

Torba se odprte po vsej dolžini, kar pripomore k optimiziranem pakiranju. Zapenja se z dodatno ojačano zadrgo, ki se zaklepa s ključavnico/ žabico.

Poleg dveh ročajev ima torba še ojačan trak za nošenje čez hrbet. Ročaja in trak se lahko snamejo in s tem olajšajo transport, kar pride še posebej prav pri letalskem prevozu.

Prva različica prototipa torbe je bil izdelan za pot na srečanje HEMAC 2011 v Dijonu. Opazili smo nekaj možnosti za izboljšave in jih izvedli, nato pa sem s izboljšanim prototipom odšel na FightCamp 2011 (prevoz z avtom) in na Bilbao Armata 2011 (letalski prevoz).

Na Fightcampu sem torbo za potrebe testiranja zaklepal in jo puščal v avtu ter na prostem.
Brez opaznih sprememb so torba in vsebina zdržali težo druge prtljage, prenašanje, malce metanja po tleh, sončno in deževno vreme.
Sicer je nisem puščal na odprtem nalivu, je pa prestala ploho in nekaj škropenja. Prah in umazanijo sem preprosto odstranil z vlažno krpo.

Cena torbe znaša 150€, kar se mi zdi zelo ugodno za tako kombinacijo.
Zdi se mi, da torba zadovolji potrebam HEMAista, varnosti in zaščite glede opreme in orožja pri prenašanju in prevozu; piko na i doda dober sodobni dizajn in kvalitetna izdelava.


Z dosedanjimi izkušnjami je torba natanko to, kar potrebujem. Mislim, da gre za izvrstno izpeljan projekt, ki nam je veliko pripomogel h kvalitetnejšem ukvarjanju s HEMA.





Ni komentarjev:

Objavite komentar