četrtek, 5. avgust 2010

Tečaj bojevanja brez orožja, z bodalom in dolgim mečem

V mesecu juliju smo v Academii artis dimicatoriae izpeljali prvi tečaj zgodovinskih evropskih borilnih veščin. Tokrat so tečaj sestavljali trije sklopi: ringen - bojevanje brez orožja, bojevanje z bodalom in bojevanje z dolgim mečem.

Vsak sklop je trajal dvakrat po dve uri, udeleženci so si lahko sami izbrali, katerega sklopa se bodo udeležili.

Poleg samih tehnik smo skušali predstaviti osnovne značilnosti nemške tradicije bojevanja - Kunst des fechtens.
Vse značilnosti smo utemeljevali na primarnih pisanih virih in citirali iz znanih rokopisov, kot so von Baumanov rokopis (Codex von Wallerstein), MS3227a ("Doebringerjev" rokopis), von Danzigov rokopis, Talhofferjeva zapuščina in dela Joachima Meyerja.

Prvi sklop je zajemal iz bogate dediščine bojevanja brez orožja (ringen), osredotočili smo se na gibanje in temeljne tehnike.
Ruvanje, grabljenje, zvijanje, zaklepanje in premet- nekaj osnovnih konceptov ringena, iz katerih smo izpeljevali tehnike in gibanje. Nekateri udeleženci so na podlagi izkušenj iz drugih borilnih veščin prepoznavali skupne točke in jih vadili v kontekstu Kunst des fechtens.

Poudarili smo razliko med "prijateljskim" bojem, torej bojem za vadbo, ter bojem na smrt, kjer pride do uporabe takoimenovanih Mordstuecke (smrtnih prijemov). Predstavili in vadili smo tudi nekaj elementov samoobrambe.

>>Galerija

Ob sami vadbi smo predstavili tudi nekaj napotkov za varno vadbo doma in v telovadnici. Za nas v Academii artis dimicatoriae je namreč zelo pomembno, da skušamo vsako borilno veščino vaditi čimbolj pravilno, vendar znotraj okvirja varnosti, sploh kadar gre za sparring.

Pri drugem sklopu so udeleženci spoznavali boj z bodalom, predvsem iz von Baumanovega rokopisa in zapuščine Joachima Meyerja. Za tiste, ki so osnove gibanja in delovanja na nasprotnikovo telo spoznali v sklopu ringena, je bilo zelo lahko v sistem vključiti še bodalo.
Najprej smo se osredotočili na različni vlogi roke z bodalom in "prazne" roke ter na raznovrstne možnosti napada in obrambe. Nato smo spoznavali osnovne tehnike ter izpostavljali določene posebnosti, še posebej v primerih, ko je razlika v telesni višini nasprotnikov velika.

V tem sklopu smo skušali nadgrajevati pretok tehnik, se pravi prilagajati tehnike okoliščinam in prevzemati pobudo v boju. Predstavili smo tudi nekaj pogledov na samoobrambo.
Na koncu sklopa smo z dodatno zaščito izvedli še lahkotni sparring, kjer so udeleženci preizkusili tehnike in gibanje pri boju z bodalom.

>>Galerija


V zadnjem sklopu tečaja KuNsT - trio evropskega bojevanja smo se posvetili najznamenitejši veščini nemške borilne tradicije - bojevanju z dolgim mečem.

Meč še danes zavzema pomembno mesto v družbeni zavesti, upodabljamo ga kot simbol pravičnosti, vojaške moči in vladanja. Dolgi meč je zaradi svojih fizikalnih danosti nadvse mogočno in vsestrano hladno orožje, o čemer nam pričajo številne evropske borilne tradicije.

Osredotočili smo se na bojevanje z dolgim mečem brez oklepa, pri čemer smo skušali spoznati okoliščine in možnosti takega boja.
Udeleženci so spoznali osnovne preže, prehajanje med njimi, temeljne napadalne in obrambne elemente ter koncepte razdalje, proporcev in časa. Večinoma smo ostali v strugi Liechtenauerjeve tradicije, čeprav smo tu in tam omenili še kakšno izjemo.

>>Galerija

Odzivi na tečaj so bili pozitivni, kar nam je v Academii artis dimicatoriae v veliko veselje. Ugotavljamo, da se zavest o zgodovinskih evropskih borilnih veščinah kot delu naše zgodovine širi med slovenskimi skupinami, ki se želijo povezovati med sabo.
Vse to nam omogoča, da še z večjo zagnanostjo delamo naprej.

Ni komentarjev:

Objavite komentar